ПРОЕКТ BG05M9OP001-2.005-0149-С02

 

Интегриран модел за активиране на професионалните и личностните умения за заетост и социално включване

ПРОФИЛ

                                                            ПОКАНА                                                            

Сдружение „Международен институт по мениджмънт“, град Варна кани всички заинтересовани да вземат участие в

РАБОТНА СРЕЩА

ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА КУРС „ЕЛЕКТРОНЕН МАРКЕТИНГ И БЛОГИНГ“

 

На 14 септември 2018 година Сдружение Международен институт по мениджмънт, Варна организира Работна среща за представяне на курс Електронен  маркетинг и блогинг и резултати от тестването му сред родители на деца с увреждане. Събитието ще се проведе с начален час 10:00 часа в конферентната зала на Висше училище по мениджмънт /град Варна, ул. „Оборище“ 13А, ет. 4, зала 410а/.

Освен представяне на курса „Електронен маркетинг и блогинг“ и неговите резултати, на срещата ще бъдат дискутирани и въпросите, свързани с професиите на „бъдещето“ и как дигиталните умения оказват влияние при търсене на работа в наше време. Ще бъдат промотирани безплатни платформи за търсене на работа, обучение и кариерно ориентиране.

За участие е необходимо да направите предварителна регистрация, като за целта може да изпратите своето потвърждение на е-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел. 0886/ 566 244. Участието е безплатно.

Програма за събитието може да откриете на интернет страницата на проекта: http://profil-blog.mimbg.org/ , секция „Събития“.

Проект "Интегриран модел за активиране на професионалните и личностните умения за заетост и  социално включване" /ПРОФИЛ/ има за цел да подобри качеството на живот и участието на пазара на труда на семействата с деца с увреждане, чрез разширяване на възможностите за заетост, повишаване на мотивацията за трудова активност, развитие на личностните и професионалните умения и осигуряване на ефективен диалог с работодателите.

С уважение:

Екипът на Сдружение МИМ

 

Програмата може да видите тук.