Първият у нас и на Балканите семеен център за ранно детско развитие

Източник: www.ngobg.info

Първият у нас и на Балканите семеен център за ранно детско развитие

Това не е детска градина. Не е и забавачка или занималня, нито детски клуб с какички или батковци аниматори, нито родителски кооператив. Малко прилики има и с детската площадка. Трудно е да се опише, защото до преди няколко месеца такова нещо нямаше не само в България, а и на Балканския полуостров. 
Това е къща, която всеки ден събира неформално под един покрив деца, родители, психолози, логопеди и други специалисти по ранно детско развитие. Нарича се Семеен център „В света на ранното детство“ и бе открит през септември 2017 в Русе, благодарение на Сдружение „Еквилибриум"
Центърът е отворен всеки делничен ден за деца от 0 до 7 години и техните родители. Най-често родителите го посещават, защото  имат конкретни въпроси и нужда от съвети от специалисти за отглеждането на децата си. В други случаи обаче просто искат да срещнат децата си с други деца или те самите да обменят опит с други майки и татковци. Могат да останат толкова дълго, колкото пожелаят. Във вторник и четвъртък центърът работи с удължено работно време (до 19:00 ч.), за да могат да го посещават деца, които ходят на ясла или детска градина. Провеждат се вечерни дискусионни групи по важни за родителите теми, а понякога се организират дейности и през уикенда. От отварянето му до сега са го посетили над 100 семейства. 

Повече  за този модел на подкрепа на ранното детско развитие и на родителите в Русе, за НПО Портала разказва Дейвид Бисет – ръководител на проекта, по който е изграден центъра на Сдружение „Еквилибриум“ с финансовата подкрепа на Фондации Велукс. Сдружението е създадено 2004 г. и помага на семейства, деца  и младежи в риск в град Русе и областта. Предлагат услуги за деца и семейства в риск, както и за деца и младежи с увреждания. Към момента „Еквилибриум“ управлява 11 социални услуги в общините Русе и Бяла.


Дейвид Бисет (с китарата) почти всеки ден е сред децата и родителите в центъра. 
 
„След обстойни дискусии с родители на малки деца и професионалисти в сферата на ранното детско развитие разбрахме, че има голяма необходимост от нов вид взаимодействие между семействата и специалистите. Родителите споделиха с нас, че биха искали да имат лесен достъп до съветници в неформална среда. С течение на времето обаче установихме, че въпреки заявените от тях очаквания, родителите са свикнали предимно да бъдат инструктирани и трудно общуват неформално със специалисти. Нашата работа в центъра постепенно променя тази култура, но това ще отнеме време“ – казва Дейвид.

В центъра на центъра е свободната ИГРА


Центърът е създаден по шведски модел, който разчита на неформалното взаимодействие между родители и професионалисти. Няма нужда от предварително записване на час или други уговорки. Що се отнася до директната работа с деца Дейвид споделя, - „Нашите методи са различават от почти всичко, което е налично в България. Те се различават по два основни елемента:
-    Силно вярваме в способността на децата се учат сами, докато играят свободно.
-    Насърчаваме деца и родители да играят заедно."

В работата си „Еквилибриум" следва принципите и на германския педагог Фридрих Фрьобел, който още през далечната 1828 година твърди, че:  „Играта е най-високото ниво на развитие на детето. Тя е спонтанният израз на мисли и чувства – израз, който вътрешният му живот изисква. Това е значението на думата „игра“... Тя насърчава радост, удовлетворение, спокойствие и съставлява източника на всичко, от което детето има полза…“
 
„Родителите и професионалистите трябва да подкрепят децата да учат, играейки. Насърчаваме свободната игра, която е свободно избрана от детето, ръководена е лично от детето в една стимулираща и лишена от стрес среда, в която то е мотивирано да изследва. Обясняваме на родителите, че играта е компрометирана, ако постоянно даваме инструкции на децата, ако се намесваме, ако сме свръхпротективни. Силно вярваме, че академичният начин на преподаване и учене не е подходящ за деца на възраст до 6 години“
 – пояснява Дейвид.


Центърът има три основни зони.
 Пространството за игра е най-голямо. В него дори може да се играе с пясък, кал и вода, а обичайните родителски команди, като ще се измокриш, ще се изцапаш, ще се удариш или ще счупиш нещо, са забранени. Кухнята позволява да се организират кафе-сутрини и пица-вечери, но също така често я използват, за да пекат сладки и други лакомства, като активно включват и децата. Има и малка конферентна зала и офис с голяма библиотека, чиито ресурси са изцяло свързани с родителството и отглеждането и възпитанието на децата.  „Разполагаме с много малко традиционни играчки. Но имаме голям брой предмети от природата, домакинството, джунджурии, подръчни материали, „съкровища“, като черпаци, легени с вода, капачки, топчета, кълбета прежда, дървени лъжици и пръчки, шишарки, миди. Тези „играчки" дават възможност на децата да изградят разбиране за естествените закони, напр.: тегло, размер, форма, плътност. Много от предметите могат да бъдат използвани за строене и създаване на различни конструкции, мотиви, форми и поредици, както и за игри, изискващи въображение. Със звук и светлина се постигат различни усещания за различни пространства, за различни сезони дори. Мултимедията в игровата част дава възможност за разказване на истории, драматизиране на приказки, музикални и театрални изпълнения за деца, които развиват тяхното мислене и въображение“ – разказва Дейвид. Всичко в интериора на центъра е от дърво и природни материали. 

Как помагат?


Въз основа на разговорите на специалистите с родителите и наблюденията им, екипът на центъра набелязва проблемите и въпросите, които тревожат майките и бащите. След това се организират малки дискусионни групи, провеждат се индивидуални разговори, както и по-големи дискусии, на които се канят и външни специалисти. 

Най-често родителите търсят съвети, свързани с адаптацията на децата при постъпване в ясла или детска градина. По-късно се интересуват по какво да разберат навреме дали детето се чувства добре или не в новата среда, сравняват наблюденията върху поведението му на специалистите от центъра с тези на възпитателите в детското заведение.

„Когато родителите за пръв път дойдат при нас, за тях е нетипично и странно правилото ни, че децата са водещи и те „командват парада". Често се чуват познатите ни на всички родителски реплики „Недей да ходиш там или не прави това, защото ще се изцапаш или намокриш“. А при нас има много пясък, вода и кал за игра. Насърчаваме ги да оставят децата си да правят това, което искат, което им е интересно и любопитно, защото така  откриват света около себе си и научават безброй нови неща. А самите родители, ако са наблюдателни и активни в играта, научават нови неща от и за децата си, преоткриват ги" – разказва Дейвид.


Малкият екип, който работи в центъра, е избран заради специалните умения и творчество, които прилага в работата с малки деца. 

Освен пряка работа с деца и семейства, центърът предоставя ноу-хау по ранно детско развитие и практически методи за работа с деца от 0 до 7 години за специалисти, работещи в сферата на образованието и грижата за децата. Той е своеобразен демо-център, който има амбицията да покаже един различен подход в работата с деца под 7 годишна възраст. Подход, в който детето открива света чрез игри и приключения в и близо до природата. 


„В Швеция подобни семейни центрове работят заедно с детските градини и насърчават семейно-ориентирано взаимодействие.
 „Еквилибриум" е партньор на една от най-добрите европейски детски градини, която се намира в Единбург. Преди да създадем центъра посетихме и други прогресивни градини в Шотландия и Швеция. Там подходът, който се използва в грижата за децата, е игрово ориентиран, като се поставя акцент върху участието на родителите. Дългосрочната ни цел е това, което научихме там, да го пренесем у нас, така че да повлияем на българските ясли, детски градини и предучилищни групи на национално ниво. Особено ни тревожи прекаленото академизиране на грижата за децата в ранна възраст и други практики у нас, които според нас не са подходящи за етапа на развитие на децата от 0 до 6 години“
. – пояснява Дейвид.

Сдружение „Еквилибриум" търси начини за осъществяването на такива центрове и в други големи градове в страната.

Снимки: Сдружение „Еквилибриум"

Още снимки от центъра можете да видите във фейсбук страницата му.